DSC02135

 

Umetniški kolektiv Numokk, pod okriljem mladih kreativk Zale Kalan in Lee Zupančič, se predstavlja v galeriji Layerjeve hiše (Stolp Škrlovec) z razstavo Humanimal. Avtorici, ki vzajemno ustvarjata predstavljene risbe, ilustracije, knjigo umetnika, sliko, skulpturo ter film, na razstavi kot črno-belo nit povezujeta ljudi in živali, ki prehajajo tudi v nadrealistične like ponavadi s človeškimi telesi ter živalskimi glavami in udi. Risbe ter računalniški printi so izrazito dvodimenzionalno grafično izraženi, pri čemer prednjačijo črne ploskovne oziroma črno bele linijsko izrisane figure z vsakdanjimi predmeti, ki se povezujejo z dvodimenzionalnimi črno-belimi ter barvnimi predmeti v ozadju – ti predmeti so stilizirani kot osnovni liki: (o)krog(li) mesec, trikotni(k) magic beam, pravokotni(k) tepih oziroma zid ipd. Risbam so ponavadi dodani na prvi pogled nedoločljivi predmeti oziroma deli teles na koncu katerih je ponavadi roka, ki so tudi ustvarjeni iz sestavljenih likov trikotnikov, kvadratov, pravokotnikov ter črtnih vzorcev. Risbe obvladuje natančna in sproščena linijska risba na sivkastem kartonskem recikliranem ozadju. Pomemben element pa so na risbah zapisane besede, ki se v svoji večpomenskosti prenašajo v likovno polje (npr: zapis nudeljc na plaži ter upodobljeni goli lik na brisački z neizrazitim petim udom, ki se pari na soncu …).

 

 

3

 

Iz nabora Numokk likov sta avtorici ustvarili krajši animirani film, kjer se posamezni živalski ali človeški karakterji v centralni postavitvi spreminjajo v druge med sebi lastnim gibanjem in delovanjem (slon šprica vodo …). Razstavo zaokroža iz blaga narejeni kip človeka-volka (lahko bi bil npr. Wolflovc), ki naslonjen na steber čaka, da se obiskovalci na njem likovno izrazijo z risanjem tattooja s priloženim črnim flomastrom.

 

DSC02125

 

DSC02119

 

DSC02118

 

Svet, v katerem živijo predstavljeni liki je svet, v katerem ne dobivajo živali človeških lastnosti niti niso ljudje tisti, ki so jim upodobljene njihove živalske – skupek njihovih izgledov ter lastnosti tvorijo resničnost Numokkinega sveta Humanimala, v katerem ni družbenih omejitev ter polikane korektnosti – narisanim likom bi lahko pripisali ujetost v trenutku elementa človeške zadrege (spuščanje vetrov, metanje odpadkov, ko mislimo, da nihče ne opazuje …).

 

4

 

6

 

Numokk kreativki likovno izhajata iz urbane skejtarske, grafitarske ter tattoo kulture pri čemer sta razvili izrazit likovni jezik in obvladovanje slikovnega prostora, ki kljub skupnemu ustvarjanju in prepletanju risb deluje enotno in izčiščeno.

Zoran Srdić Janežič

1

 

2

 

 

Razstava bo odprta do 23. avgusta.

 

http://cargocollective.com/numokk

http://www.layer.si/?m=01100704

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.